fbpx

JAAP BAAR

Bestuursrechtadvocaat / Strafrechtadvocaat

Specialist op het snijvlak van strafrecht en bestuursrecht

Opleiding

Jaap Baar is strafrechtelijk afgestudeerd aan de Universiteit Leiden. Daarna heeft hij in de avonduren ook een master Staats- en bestuursrecht behaald. Jaap is als advocaat opgeleid door mr. Pieter Hoogendam. Samen met Michiel Kuyp staat hij aan het roer van Kuyp Baar advocaten.

Ervaring

Mr. Baar is tijdens zijn studie bijlesdocent strafrecht en docent op een middelbare school geweest. Ook was hij redacteur van een juridisch studententijdschrift. Vrijwel direct na zijn studie is hij de advocatuur ingegaan.

Visie

Jaap is direct, in zijn communicatie, maar ook in zijn manier van werken. Mr Baar behandelt naast strafzaken ook bestuurszaken. Dat maakt hem bijzonder, omdat door de overheid regelmatig duaal wordt gehandhaafd. Mr. Baar begeeft zich op het snijvlak tussen beide rechtsgebieden en kan zijn strafrechtelijke expertise goed inzetten in zogenaamde punitieve bestuursrechtelijke procedures. Andersom heeft hij veel baat van zijn bestuursrechtelijke kennis in strafprocedures, vooral als sprake is geweest van zogenaamde sfeercumulatie; wanneer bestuursrechtelijke handhaving overgaat in een strafrechtelijk onderzoek, van controle naar opsporing.

Vanuit die expertise verleent Jaap Baar regelmatig bijstand aan diverse ondernemingen, waaronder veel horeca-ondernemingen, vastgoed- en projectontwikkelaars en agrarische ondernemingen. Mr Baar adviseert over vergunningsprocedures, met name waar het gaat om zogenaamde Bibob-onderzoeken. Hij procedeert regelmatig tegen ingetrokken vergunningen of bestuursrechtelijke handhaving, zoals bestuurlijke boetes, sluitingen, lasten onder bestuursdwang en last onder dwangsom.

Ook indien u of uw onderneming  geconfronteerd wordt met strafrechtelijke handhaving, vanwege het overtreden van bijvoorbeeld vergunningsvoorschriften of milieuregels, bent u bij hem aan het goede adres.

Mr. Baar heeft bijzondere interesse voor de Wet Dieren en dierenwelzijn. Hierover publiceert hij regelmatig in juridische tijdschriften. Middels de inzet van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke procedures probeert hij adequate handhaving van de regels rond het dierenwelzijn af te dwingen. In dat kader staat hij stichtingen bij die zich inzetten voor een verbetering van het dierenwelzijn en de rechten van dieren. Hij publiceert ook regelmatig over zogenaamde ‘dierenzaken’.

Mr. Baar is Erelid van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA). Van die vereniging is hij van 2015 tot 2019 bestuurslid geweest, waarvan de laatste anderhalf jaar voorzitter. Daarnaast publiceert hij regelmatig in diverse vaktijdschriften.

LinkedIn
Menu
×